De EU heeft woensdag acht personen met naam genoemd die het doelwit zijn van nieuwe sancties tegen Rusland. Onder hen zijn naaste kennissen van president Vladimir Poetin, zoals Arkadi Rotenberg, die lang zijn sparringpartner bij het judoën is geweest.
Volgens de EU is Rotenberg onder het Poetinbewind rijk geworden. Hij werd door het Kremlin bevoordeeld bij het verstrekken van overheidsopdrachten, zoals bij de voorbereiding van de Olympische Winterspelen in Sotsj.
Eveneens onder de sancties valt Aleksej Gromov, de plaatsvervangende stafchef van Poetin. Volgens de EU heeft hij Russische media opdracht gegeven positief te berichten over de pro-Russische separatisten in Oekraïne.
Ook drie bedrijven staan op de lijst: een bank, een wapenproducent en een luchtvaartmaatschappij. De National Commercial Bank was de eerste Russische bank die op de Krim actief werd nadat Moskou het Oekraïense schiereiland eerder dit jaar had geannexeerd.
De EU had al sancties ingesteld tegen 87 personen en 20 instanties. Van hen zijn de tegoeden in de EU bevroren en ze kunnen de unie niet meer inreizen.
Nieuwe economische sancties
Dinsdag kondigden de VS en de Europese Unie nieuwe economische sancties aan tegen Rusland, wegens de Russische agressie en bemoeienis in buurland Oekraïne. Zo wordt het voor Russische banken die voor minimaal 50 procent in handen zijn van Moskou onmogelijk op de Europese financiële markten geld op te halen. Daarnaast mag er niet langer technologie worden geleverd aan Rusland voor de winning van olie via diepzeeboringen of schaliegaswinning.
Bovendien komt er een exportverbod voor producten als nachtkijkers, helmen en kogelvrije vesten en een gedeeltelijk wapenembargo dat alleen geldt voor nieuwe contracten.
Sancties nutteloos, maar wel nodig
De sancties zullen er waarschijnlijk niet toe leiden dat Poetin zijn steun voor de rebellen in Oost-Oekraïne intrekt, schrijft Z24's Thijs Peters woensdag in zijn analyse. Hij neemt economische schade op de koop toe. Een opstand hoeft hij niet te vrezen, want de binnenlandse oppositie heeft hij al onschadelijk gemaakt.
Toch is het goed dat er nu economische sancties worden ingesteld, stelt Peters. De EU en de VS hebben voor het eerst een lijn getrokken: tot hier en niet verder met de expansiepolitiek.
G7 waarschuwen Rusland over Oekraïne
De leiders van de G7-landen hebben Rusland woensdag de wacht aangezegd. Het Kremlin moet rekening houden met nieuwe sancties, als het zijn Oekraïnebeleid niet bijstelt, aldus een gemeenschappelijke verklaring. De G7-leiders roepen de strijdende partijen ertoe op een staakt-het-vuren in acht te nemen, met name op de plek waar op 17 juli het Maleisische vliegtuig crashte.
Ondertussen heeft Moskou woensdag de EU gedreigd met een verhoging van de energieprijzen, als reactie op de sancties. Deze "onverantwoordelijke stap'' zal onvermijdelijk tot stijging van de prijzen op de Europese energiemarkt leiden, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.
Eerder op woensdag deed Moskou al groente en fruit uit Polen in de ban. Officieel vanwege de voedselveiligheid, maar waarschijnlijker is het een eerste vergelding voor de sancties.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl